Kakerlakker har eksistert i over 250 millioner år, og utgjør et fascinerende eksempel på urgamle insekter. Av de anslagsvis 4000 artene som finnes globalt, er det kun 20 av dem som regnes som skadedyr. Det er disse skadedyrene vi skal fokusere på i denne artikkelen, spesielt innenfor hjemmet ditt.
Utbredelse av kakerlakker
Markkakerlakken, også kjent under sitt latinske navn Ectobius lapponicus, er den eneste frittlevende arten i Norge, og kan finnes over hele landet. Den kan fly godt og kan forville seg inn i hus, men kan ikke formere seg innendørs og gjør ingen skade. Tropiske kakerlakker er også tilstede innendørs i Norge, og utgjør en viktig gruppe av skadedyr.
Kjennetegn på kakerlakker
Kakerlakker kjennes igjen på en flattrykt kropp med oval form, lite hode og lange antenner. Størrelsen varierer fra 0,5 cm til 4,5 cm. Mange arter har reduserte vinger, og bare noen få kan fly.
Livssyklus til kakerlakker
Livssyklusen til disse primitive insektene inkluderer tre stadier; egg (eggkapsel), nymfe og voksen. Etter paring legger hunnen egg i en eggkapsel som plasseres i sprekker. Antall egg og klekketid varierer mellom arter. De går gjennom flere nymfestadier før de blir voksne. Voksne kan leve i noen måneder til flere år.
Atferd av kakerlakker
Kakerlakker er altetende og aktive om natten. Om dagen gjemmer de seg i sprekker og under utstyr. Det er sosiale dyr som utskiller feromoner for tiltrekning og paring. Her får du vite mer fakta om kakerlakker.
Spredning av kakerlakker
Tropiske arter kan ikke overleve utendørs i Norge, men de sprer seg lett innendørs gjennom matvarer, klær, møbler og andre produkter. De kan også følge med bagasje etter reiser.
Kakerlakker som skadedyr
Kakerlakker kan forårsake skade på matvarer og økonomisk tap, spesielt for restauranter og matvareprodusenter. De kan også skade malerier, papir, bøker og lignende.
Smitte og Allergi
Kakerlakker kan bære sykdomsfremkallende organismer, men betydningen i Norge er usikker. De har potensialet til å spre slike organismer, og kan fremkalle allergier og påvirke astma.
Forebygging av kakerlakk ødeleggelse
- Godt renhold og fjerning av tilgang til mat og vann er viktig.
- Sjekk bagasje etter reiser for å hindre uønsket innførsel av disse skadedyrene.
- Tetting av sprekker og rørgjennomføringer kan hindre spredning.
Bekjempelse av kakerlakker
Integrert skadedyrkontroll (IPM) med flere metoder anbefales for å bekjempe en Tysk kakerlakk er mest vanlig skadedyr i Norge. Dette inkluderer bruk av forgiftet åte, støvsuging, limfeller, og tetting av sprekker. I komplekse bygninger kreves grundig planlegging og koordinert bekjempelse.
Nå har du fått en dypere innføring i kakerlakkers verden, deres utbredelse, kjennetegn, livssyklus, atferd, smitte og allergifare, samt hvordan du kan forebygge og bekjempe dem. Vær våken og vis forsiktighet med ubudne gjester i form av kakerlakker i din bolig.
Spørsmål 1: Hvor utbredt er markkakerlakken i Norge?
Svar: Markkakerlakken finnes over hele landet i Norge.
Spørsmål 2: Kan markkakerlakken forårsake skade innendørs?
Svar: Markkakerlakken kan ikke formere seg innendørs og gjør ingen skade.
Spørsmål 3: Hvilke kjennetegn har kakerlakker?
Svar: De fleste kakerlakker har en flattrykt kropp, oval form, lite hode og lange antenner. Størrelsen varierer fra 0,5 cm til 4,5 cm. Noen arter har reduserte vinger og kan fly.
Spørsmål 4: Hvordan er livssyklusen til kakerlakker?
Svar: Kakerlakkers livssyklus inneholder tre stadier: egg (eggkapsel), nymfe og voksen. Etter paring legger hunnen egg i en eggkapsel som plasseres i sprekker. Antall egg og klekketid varierer mellom arter. De gjennomgår flere nymfestadier før de blir voksne og kan leve i noen måneder til flere år.
Spørsmål 5: Hva kan man gjøre for å forebygge kakerlakkproblemer?
Svar: Godt renhold og fjerning av tilgang til mat og vann er viktig. Det anbefales også å sjekke bagasje etter reiser og tette eventuelle sprekker og rørgjennomføringer for å hindre spredning av kakerlakker.
Spørsmål 6: Hvilke metoder kan brukes for bekjempelse av kakerlakker?
Svar: Integrert skadedyrkontroll (IPM) med flere metoder anbefales. Dette kan inkludere bruk av forgiftet åte, støvsuging, limfeller og tetting av sprekker. I komplekse bygninger kreves grundig planlegging og koordinert bekjempelse.
Skadedyrkontroll 1 AS